Transformeer je keuken met innovatieve kokendwaterkranen! Ontdek de topmerken zoals Quooker, HOWAT en Franke, die stijl, functionaliteit en duurzaamheid bieden.
3 do’s en don’ts bij een gewrapte keuken
Stel: je bent in bezit van een gewrapte keuken. Wat kun je beter wel en niet doen? Wij hebben 3 do’s en 3 dont’s voor je verzameld en verwerkt in een artikel. Zo hoef je nooit stil te staan bij jouw handelingen in de keuken!
Do: Gebruik je keuken precies hetzelfde als voorheen
Wees niet extra voorzichtig in de omgang van een gewrapte keuken. Zolang je, zoals altijd, een snijplank gebruikt voor het snijden van groenten en vlees, gebeurt er niets geks. Sterker nog: de wrapfolie is krasbestendig en heeft voldoende weerstand tegen slijtage! Mocht het servies ooit ietsjes harder neer worden gezet dan gehoopt, is er nog niks aan de hand. Eigenlijk precies zoals bij de meeste ongewrapte keukens!
Do: Maak schoon met met neutrale middelen
Bijtende middelen worden steeds minder vaak aan onze keukenkastjes toegevoegd. We worden ons bewuster van de impact die zware schoonmaakmiddelen hebben op ons drinkwatersysteem. Ook voor de huid zijn dit soort middelen een no-go! In onze blog over de meest neutrale schoonmaakmiddelen vertellen we welke veelzijdige middelen je absoluut in huis zou moeten hebben, en waarom. Deze lijst is daarnaast wrap-proof… Een korte opsomming:
- Schoonmaakazijn
- Groene zeep
- Soda
- Producten van Ajax
Schoonmaaktips over deze middelen lees je in de blog.
Do: blijf duurzaam denken met jouw gewrapte keuken
Je koos er eerder voor om een bestaande keuken te hergebruiken. Super! Wij schreven in een eerdere blog over de verduurzaming van keukenwrapping. Hier wat feiten op een rijtje:
- Veel keukens kunnen makkelijk 15 à 20 jaar mee. De basis is in veel gevallen dus prima!
- Door de wrappen verminder jij de consumentenbehoefte aan nieuwe materialen.
- Er komt bij wrapfolie geen natuurlijk product aan te pas. Bij een marmerlook dus geen marmer, bij een houtstructuur geen enkele boom.
Mocht je na een aantal jaren toch toe zijn aan vernieuwing, geven we je graag mee dat er nog altijd mogelijkheden zijn voor het transformeren van een gewrapte keuken. Verandering zit hem in de kleinste details! Je kunt bijvoorbeeld kijken voor een andere stijl keukenblad of achterwand, of simpelweg kiezen voor nieuwe greepjes!
De materialen mogen dan wel slijtvast zijn, maar tegen hoge temperaturen zoals die van hete pannen is geen enkele keuken bestand; gewrapt of ongewrapt.
Volg onsDon’t: Schoonmaken met zware middelen
Naarmate de tijd vordert, takelen materialen sneller af bij gebruik van heftige stoffen zoals chloor, bleek en schuurmiddelen. Vermijd daarom het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen op de wrap van je keuken. Gebruik in plaats daarvan milde, niet-schurende schoonmaakmiddelen zoals schoonmaakazijn, groene zeep en soda. Zo houd je jouw keuken nog langer mooi!
Don’t: Zelf folie vervangen
Mocht het je toch een keer gebeuren dat, zoals in de bovenstaande don’t, er onverhoopt schade wordt gemaakt, kun je het beschadigde stuk beter niet zelf vervangen. Dit heeft twee redenen:
Wrapmateriaal dat aan consumenten wordt verkocht, heeft vaak een andere samenstelling en is lang zo bestendig als professionele wrapfolie.
Een ander stuk wrapmateriaal zou gaan opvallen. Je kunt beter in contact komen met het wrapbedrijf en vragen naar het gebruikte materiaal. Deze partij kan het in de meeste gevallen netjes voor je repareren.
Don’t: Hete pannen op folie leggen
De materialen mogen dan wel slijtvast zijn, maar tegen hoge temperaturen zoals die van hete pannen is geen enkele keuken bestand; gewrapt of ongewrapt. Plaats daarom geen hete pannen of heet kookgerei direct op de gewrapte oppervlakken. Hitte kan de wrap beschadigen en verkleuren. Zonde! Gebruik daarom altijd hittebestendige onderzetters of trivets om je keukenwrap te beschermen.